SA NU JUDECI

 

In cadrul coaching-ului este un principiu foarte important prin care un coach nu judeca sau trebuie sa stapaneasca arta “ de a nu stii ”( Coaching, pur si simplu-Peter Szabo, Daniel Maier). De fapt un coach ( un antrenor al mintii) nu da sfaturi, nu da sugestii, nu are opinii, doar il sustine pe client in calatoria sa spre descoperirea solutiilor la problemele sale, nu sta in calea miracolelor. Principiul “ sa nu-l judeci pe aproapele tau” il regasim si in Biblie.

Ce se intampla in viata reala? De cele mai multe ori judecam persoanele din prima clipa de cand le intalnim, dupa haine, dupa cum se prezinta, dupa cum vorbesc, dupa gestica si le punem o eticheta. Prin aceasta eticheta de fapt punem o bariera, un zid intre noi si cel din fata noastra, iar mesajul transmis de cel din fata noastra ajunge mai greu sau deloc la noi.

Cum ar fi daca atunci cand ne intalnim cu o persoana cunoscuta sau necunoscuta, nu l-am mai judeca, nu i-am mai pune o eticheta, am folosii principiul din coaching “ de a nu stii” nimic despre cel din fata noastra?

Cum s-ar derula o discutie cu acesta? Cum ne-am simtii noi si celalalt? Cum am primii mesajul?

De curand am fost in situatia aceasta si primul lucru pe care l-am aplicat a fost sa aplic arta ” de a nu stii”.

Particip la un curs de dans de salsa si printre cursanti este si un baiat cu dizabilitati loco-motorii, care se numeste Marian Petria. La prima vedere ti-ai pune intrebarea: cum o sa poata el sa faca toate miscarile, piruetele, etc, specifice acestui dans?

Dar eu personal nu mi-am pus aceasta intrebare si chiar m-am bucurat pentru el, ca si-a propus sa faca acest lucru. Pe parcursul cursului am aflat ca este campion la atletism si are o multime de medalii obtinute la diferite concursuri nationale si internationale si este inscris si in Guiness Worlds Records.

Este un exemplu de vointa si tenacitate fantastica, este un om care lucreaza la fel ca si noi ( cei care ne credem normali) si ii ies si piruetele.

Pentru mine acest om este un exemplu de a nu judeca omul dupa cum arata, ci dupa cum gandeste si se comporta.

Sa nu judeci este un principiu important pe care putem sa-l aplicam zi de zi si astfel sa ne facem viata mai frumoasa, mai linistita, mai placuta.

Eu il aplic si pot sa spun ca atunci cand il incalc nu am cele mai fericite zile. Asa ca mi-am propus sa aplic arta de “ a nu stii ” si sa ascult cealalta persoana si sa incerc sa inteleg mesajul pe care mi-l transmite.

Tu ai avut astfel de experiente in care ai judecat persoana din fata ta?
Cum a fost atunci cand nu ai judecat si ai luat totul asa cum ti s-a transmis?

„Nu judeca fiecare zi după recolta avută, ci după seminţele pe care le-ai plantat.”

citat din

 

Astept cu nerabdare opinia ta, care pentru mine este deosebit de importanta.

 

httpv://www.youtube.com/watch?v=LfIyJb16J80

2 thoughts on “SA NU JUDECI”

  1. ……judecand incontinuu oamenii cand mai avem timp sa-i iubim?

    Te felicit Gabriela pentru ceea ce esti si faci…..este extraordinar!

    • gabriela.chiriac noiembrie 26, 2012

      Multumesc pentru aprecieri, imi doresc din suflet sa ajute ceea ce postez. Este adevarat ca suntem foarte ocupati cu diverse nimicuri si uitam sa iubim neconditionat tot ce ne inconjoara, oamenii, natura, aceasta viata.

Add a Comment

Your email address will not be published.