VALORILE TALE SAU ALE COMPANIEI?

Ce sunt valorile?

Sunt ceea ce suntem, ceea ce ne dorim sa facem si ceea ce avem.

Cum adica, o sa va intrebati. Nu inteleg nimic, parca aud comentariile unora; eu sunt un om care face ceea vrea si nimic nu ma impiedica sa fac asta.

Dar ce se ascunde in spatele actiunilor noastre? Ce anume ne indeamna sa procedam intr-un anume fel? Care este motivul pentru care actionam intr-un sens sau altul? O multime de intrebari ne vin in minte, atunci cand ne gandim la comportamentul nostru.

Valori are orice fiinta umana, fie el copil sau adult, ca are studii sau nu, ca face parte dintr-o banda sau nu, ca are o functie sau nu, ca este parinte sau nu, toata lumea are valori. Companiile au propriile lor valori, comunitatile au propriile lor valori, tarile au propriile valori sau ar trebui sa le aiba. Valori ca libertatea, cinstea, dragostea, sunt valori care reprezinta fundamentul societatii.

Ce este cel mai important este cat de mult sunt in concordanta valorile noastre cu actiunile noastre.

Sa luam un exemplu: Valoarea principala a unui om este cinstea, sa spuna adevarul, sa nu-i insele pe semenii sai. Aceasta persoana lucreaza intr-un sector de vanzari si primeste ca sarcina de servici sa vanda un produs care are un defect . I se comunica
foarte clar ca vanzarea acelui produs este foarte importanta pentru companie. Brusc, vanzatorul are o dilema: cum sa vanda un produs unui client, cand stie ca este defect? Asta ar insemna sa-l minta, iar el este un om cinstit si ar fi impotriva regulilor lui. Si uite asa, in loc sa-si vada de activitatile lui zilnice, acum are o mare problema.

Ce vedem in acest exemplu ca valoarea vanzatorului, cinstea, nu este aceeasi cu a companiei unde lucreaza, care este minciuna, inselatoria.

In astfel de cazuri apare mult cunoscutul stres. Atunci cand valorile nu sunt aliniate cu actiunile noastre, suntem frustrati, nervosi, agitati, nimic nu este asa cum vrem.

De cele mai multe ori asimilam valorile companiei, chiar daca sunt in contradictie cu ale noastre. Dar acest proces de asimilare, care poate dura ani multi, are un moment cand nu mai sunt asimilate si atunci, apare dorinta de schimbare.

Cand apare dorinta de schimbare, de fapt ne dorim sa redevenim noi insine, iar pentru aceasta este nevoie sa ne aliniem valorile.

Cum putem sa le aliniem? Prin antrenamentul mintii, prin coaching.

In cadrul unei sesiuni de coaching, poti sa ceri sa-ti verifici valorile, dupa care sa le ierarhizezi in ordinea importantei si apoi sa te antrenezi si sa ajungi sa actionezi in concordanta cu valorile tale.

Ce simplu, o sa spui. Dar fara ca tu sa te implici nu ai cum sa obtii aceasta noua deprindere, pentru ca este o deprindere, sa actionezi conform cu valorilor tale. Valorile sunt acele lucruri, emotii, simturi care reprezinta motivatia pentru a face ceea ce
facem.

Eu actionez conform cu valorile mele si viata parca curge, este mult mai linistita si mai calma. Am avut si eu momente in care a trebuit sa iau o decizie, dar am confirmarea acum, ca de cate ori am actionat conform cu valorile mele, totul a iesit asa cum mi-am dorit.

Daca tu ai fi intr-o situatie similara cu a vanzatorului, cum ai proceda? Sunt actiunile tale in concordanta cu valorile tale?

Astept opinia ta si nu uita, ca poti apela oricand la o sesiune de coaching.

Daca vrei sa experimentezi o sesiune de coaching, te rog sa nu eziti sa ma contactezi, pentru tine prima sedinta este pro bono.

httpv://www.youtube.com/watch?v=WTJSt4wP2ME&noredirect=1

 

 

Add a Comment

Your email address will not be published.