SUNT CEEA CE SUNT!

pinguin singur

Am vizionat zilele trecute un film cu si despre adolescenti, care s-a numit “ Sunt ceea ce sunt”. Un film inspirat din fapte reale, in care temele au fost demnitatea, compasiunea, toleranta, pacea, respectul.

Filmul a avut un mesaj foarte puternic care m-a facut sa ma gandesc si sa analizez mai cu atentie temele care au fost abordate.

M-am intrebat ce sunt de fapt : demnitatea, compasiunea, toleranta, pacea, respectul?

Nu sunt altceva decat valorile dupa care ar trebui sa se ghideze un om, o familie, o comunitate, o societate. Sunt valori care exista si care au fost scrise de Socrate, Platon si alti filozofi.

Pe aceste  valori se construieste existenta unui om sau a unei afaceri.

Asta ma duce la gandul la o intamplare.

Prin anul 1994 eram proaspata angajata la o firma din domeniul constructiilor. Activitatea mea constata in organizarea echipelor pe lucrari. Asta am facut o perioada zi de zi.

Pana intr-o zi cand am fost trimisa urgent pe un santier sa ma intalnesc cu o comisie la o lucrare de constructii. Imi amintesc perfect acea zi, parca a fost ieri: era o zi de inceput de decembrie, friguroasa cu mult vant. Ma asteptau cativa oameni si apar eu foarte tanara, mica si increzatoare in ceea ce stiam.

Nu ajung bine si ma ia la rost un domn in varsta:

-Auzi domnisoara, cand aveti de gand sa montati instalatia?

Eu ma uit, nu vad nici un perete.Totul era un hau imens si il intreb cu un glas stins:

– Unde sa o montam ?

La care domnul raspunde pe un glas rastit:

– Cum unde? Acolo unde ii este locul?

Mi-am dat seama ca el se baza pe naivitatea mea si spera ca eu sa promit ca vom fi gata. Asta insemna ca el nu ar fi fost acuzat de intarzieri ale lucrarii si nu fi platiti penalitati financiare. Acesta  a fost motivul pentru care, mi-am reglat glasul si i-am raspuns ferm:

-Este imposibil! Nu avem unde. Pune-ti si construiti peretele si cand sunteti gata sa ne anuntati.

Sub privirile consternate ale celorlalti si fara sa primesc nici un raspuns, am anuntat ca am incheiat si am plecat.

Motivul plecarii mele rapide a fost ca nu stiam cum sa procedez mai departe, dar stiam ca pana la acel moment  procedasem corect.

In cele din urma, peretele a fost construit, firma unde lucram a montat instalatia, iar totul s-a incheiat cu succes.

Am aflat mai tarziu ca era pentru prima data cand cineva ii raspundea acelui domn, care avea  peste 30 de ani de experienta in constructii.

Atunci nu stiam ce m-a facut sa procedez astfel. Dar am descoperit pe parcurs ca nu facusem altceva decat sa nu-mi incalc valorile. Iar printre valorile mele se aflau si au ramas cinstea si integritatea.

Astazi sunt intr-o relatie foarte buna cu domnul in varsta, de la care am invatat foarte multe lucruri si am beneficiat de intreaga sa experienta in constructii

Valorile sunt ca si radacinile pentru un copac sau fundatia pentru o cladire. Fara ele copacul se usuca si moare, la fel si cu cladirea, care se surpa fara fundatie.

Concluzia este ca o viata, o afacere ghidata dupa valorile universale nu poate esua si cu siguranta in final va obtine succesul.

Valorile te fac sa fii demn, sa-ti traiesti viata cu demnitate, sa-ti conduci afacerea cu demnitate.

Fa-ti timp si scrie care sunt valorile tale.

Mai fa ceva:  vezi daca activitatea pe care o desfasori iti incalca sau nu valorile.

Daca ti le incalca este nevoie sa schimbi ceva daca nu le incalca este bine, esti pe drumul cel bun.

Multumesc ca ai avut rabdare sa citesti pana la final acest articol si iti doresc sa-ti traiesti viata cu demnitate sa fi ceea ce esti.

Spor si incredere,

Gabriela Chiriac

 

Urmareste Happy Feet 2, este educativ si distractiv:

httpv://www.youtube.com/watch?v=s0liQAocT9s

3 thoughts on “SUNT CEEA CE SUNT!”

  1. Felicitari Gabriela! Mi-a placut foarte mult articolul tau. Acum realizez de ce am reactionat intrun anume fel in anumite situatii. Mult succes in tot ce faci!

  2. Fara repere suntem o frunza in vant… Mi-a placut articolul tau si m-a dus cu gandul la o carte pe care am terminat-o ieri. Subtitlul cartii spune „renunta la cel ce trebuie sa fii si accepta-te asa cum esti” iar asta nu o poti face decat atunci cand iti sunt clare valorile tale…

    • gabriela.chiriac februarie 10, 2014

      Ma bucur ca ti-a trezit o amintire placuta si sper sa fie de folos. Multumesc ca citesti articolele mele.

Add a Comment

Your email address will not be published.