Reconfigurare traseu! Episodul 4! „Bine”

În cartea lui Tim Ferriss, Instrumentele Titanilor, am întâlnit un capitol de 2 pagini numit „ Bine”care mi se pare foarte potrivit pentru atunci când suntem în criză și când suntem stresați.

Capitolul respectiv reprezintă un interviu luat lui Jocko Willink, comandant Navy Seal, în rezervă și care explică cum face față piedicilor, eșecurilor, înfrângerilor.  El explică cum a descoperit că atunci când subordonații lui veneau la el cu o problemă el le răspundea: „ Bine”.

Photo by Aziz Acharki on Unsplash

Iata un extras din paginile respective:

„ Păi vorbesc serios. Pentru ca așa funcționez eu. Și i-am explicat că, atunci când lucrurile merg prost, din asta va rezulta și ceva bun.

– O, misiunea a fost anulată? Bine. Ne putem concentra pe alta.

– Nu am primit echipamentul de mare viteză pe care il voiam? Bine. Putem păstra lucrurile la fel de simple cum au fost.

– Nu am fost avansat? Bine. Am mai mult timp să devin bun.

– Nu am primit finanțare? Bine. Deținem un segment mai mare din companie.

– Nu ai primit jobul pe care ți-l doreai? Bine. Du-te, acumulează mai multă experiență și construiește-ți un CV mai bun.

– Te-ai accidentat? Bine. Aveai nevoie de o pauză în antrenamente.

– Ești extenuat? Bine. E mai bine să te extenuezi la antrenamente decât pe stradă.

– Am luat bătaie? Bine. Am învățat.

– Probleme neprevăzute? Bine. Avem ocazia să ne gândim la o soluție.

Asta e tot. Când  lucrurile merg prost, nu descuraja pe toată lumea, nu te speria, nu ceda frustrării. Nu. Privește povestea în sine și spune: „ Bine”.

Și nu vreau să apelez la clișee. Nu încerc să par dl. Zâmbește Optimist. Tipul ăla ignoră crudul adevăr. Tipul ăla crede că o atitudine pozitivă va rezolva problemele. Nu va rezolva nimic. Dar nici fixarea pe probleme nu va rezolva nimic. Nu. Acceptă realitatea, însă concentrează-te pe soluție. Acceptă dificultatea reespectivă și transform-o în ceva bun. Mergi înainte. Și dacă faci parte dintr-o echipă, atitudinea aceasta se va transmite și la ceilalți

În sfârșit, ca să închei  cu asta: ghici ce se petrece dacă poți rosti cuvântul „ bine”? Înseamnă că ești încă viu. Înseamnă că respiri.

Și atâta timp cât respiri, înseamnă că o parte din tine mai poate încă să lupte. Așa că ridică-te, scutură-te de praf, reîncarcă-te, reintră-ți în formă, reactivează-te și ieși la atac.

Și mai bine de atât nu se poate”

Orice se întâmplă spune „ Bine”, reconfigurează traseul și concentrează-te pe soluție.

Întotdeauna există o soluție, dar ai nevoie să accepți situația, să faci liniște în cap și  să spui ” Bine”.  Nu te uita la problemă, uită-te la soluție.

Mulțumesc că ai citit și dacă nu faci nici un comentariu este în regulă.

Spor și încredere să ai,

Gabriela,

Coach-ul tău

 

 

 

 

Add a Comment

Your email address will not be published.