Reconfigurare traseu! Episodul 3! Decizia

Fiecare zi este de fapt o sumă a mai multor decizii luate de catre noi!

Când suntem într-o intersecție și suntem doi în mașină, dacă nu știm direcția, apare invariabil întrebarea: încotro și de cele mai multe ori răspunsul este unde vrei tu.

Cel mai mult îmi place dialogul următor:-

Ea:- Ce mănânci?

El:- Nu știu.

Ea:- Avem de mâncare 2 variante. Pe care îl preferi?

El:- Alege tu, că mie îmi este indiferent.

Finalul nu il mai scriu că are mai multe variante. Dar bănuiești rezultatul.

 

Photo by Vladislav Babienko on Unsplash

De ce este importantă decizia?

Pentru că atunci când nu îți exprimi clar cerințele și nu iei o decizie pentru tine, alții iau decizia în locul tău.

Ești ca o frunză în vânt. Te miști după direcția încotro bate vântul.

Decizia este cu adevarat importantă pentru tine, pentru fiecare din noi pentru că ne indică direcția, ne indică încotro mergem, încotro ne canalizăm energia, efortul zilnic.

Lipsa deciziei dă dureri de cap, duce la frustrări, la nemulțumiri, duce la conflicte atât la interior, cât și la exterior și toate acestea duc la îmbolnăviri la un moment dat.

Daca nu ai fost de mic format să iei decizii, este puțin mai greu să iei decizii când crești. Dar, oricum trebuie să începi să iei decizii la un moment dat.

Luarea deciziilor presupune asumarea de responsabilitate și asumarea consecințelor. E destul de confortabil să așteptăm să ia altcineva decizii în locul nostru pentru ca nu e nevoie să ne asumăm rezultatul.

Dar vai de noi când alții au luat decizii și nouă nu ne convine. Atunci ne dăm seama că era bine să fi facut ceva care era spre binele nostru și al celorlalți.

în dicționar la sinonimele cuvântului decizie scrie: dârzenie, fermitate, hotărâre, intransigență, neclintire, neînduplecare, nestrămutare, neșovăire, statornicie.

Aceste cuvinte explică așa de bine de ce este important să luăm decizii pentru fiecare din noi: o decizie bună sau rea îți elimină starea de nemulțumire, de frică și îți ofera o statornicie, o claritate că știi încotro te îndrepți.

Este greu este să te hotărăsti încotro te îndrepți, mai ales când ești în schimbare de carieră, de job, de business, etc. Ești agitat continuu, ești nemulțumit, ți se pare că nimic nu merge ( știu din proprie experientă). Parca cineva te blochează tot timpul. E u process dureor procesul de a lua o decizie pentru ca te blochezi chir tu pe tine. Dar îți spun că merită din plin.

În momentul în care te-ai hotărât încotro, în momentul în care ai luat decizia, nu știu ce se întâmplă dar parcă întreg univesrul lucrează alături de tine. Totul se desfăsoară mai ușor, cu mai puțin efort, ai energie și știi de ce te dai dimineața jos din pat. Decizia este unul din declanșatorii stării de bine și al încărcării cu energie.

“Vieții poti să ii răspunzi doar fiind responsabil!” spune Viktor Frankl  în cartea- In cautarea sensului vieții.

Aici ai o poveste personală despre influenta unei decizii.

lNu mă aștept să comentezi la acest articol pentru că nu te-ai decis să o faci.

Îți mulțumesc pentru că ai citit.

Spor și încredere să ai,

Gabriela

Coach-ul tău

 

Add a Comment

Your email address will not be published.