Dialogul bata-l vina!

 

Un dialog intre 2 persoane. Pot fi chiar sot si sotie.

 

Prima persoana:

  • Poti sa inchizi geamul?

A doua persoana mirata de ce a auzit:

  • De ce, pentru ca mie imi este bine.

Prima persoana deja deranjata de raspuns:

  • Intotdeauna faci asa. Eu spun ceva si tu niciodata nu faci ce iti spun. Nu iti pasa de mine.

A doua persoana care nu intelege ce spune, raspunde uimita:

  • Cum adica nu imi pasa. Ce legatura are asta cu inchis geamul? Nu pricep.

Prima persoana suparata, nervoasa, spune pe un ton ridicat:

  • E greu tare sa pricepi si e normal daca nu iti pasa. Inchide geamul si lasa-ma in pace ca nu am ce vorbi cu tine.

 

O asemenea conversatie am auzit-o si am practicat-o fiecare dintre noi de o multime de ori. De cele mai multe ori ne enervam pentru ca nu intelegem ce spune celalalt, pierdem timp, devenim furiosi si apare din senin un mic conflict. Cred ca esti de acord cu mine ca ne-ar fi mult mai usor, sa traim daca nu ar mai aparea din senin un conflict, mai ales pe teme total neinsemnate.

Daca ne uitam la dialogul de mai sus constatam ca o banala discutie s-a transformat intr-un conflict. Conflictul fiind primul pas dintr-un joc psihologic.

Aparent fiecare dintre noi spune ca a transmis celuilalt ceea ce isi doreste, dar de cele ma multe ori nu transmitem prin cuvinte ceea ce ne dorim, ci transmitem senzatiile percepute.

De fapt fiecare dintre noi spune acelasi lucru, dar cu cuvinte diferite, exprimand senzatiile pe care fiecare le percepe.

O sa imi spui bine am inteles, dar cum rezolvam problema ca sa nu mai apara conflicte din senin.

Aici intervine Analiza Tranzactionala, care ( AT) a fost pusa la punct de doctorul Eric Berne in anii 50 in SUA impreuna cu un grup de psihologi si terapeuti. AT este o teorie  completa a personalitatii care consta in analizarea comportamentelor, atitudinilor, cuvintelor si reactiilor noastre psihice si emotionale prin zeci de grile analitice diferite ( starea eului, pozitiile de viata, jocuri, etc) si care ne ajuta sa intelegem cum putem sa rezolvam problema.

Cand am descoperit aceasta stiinta mi s-a parut extraordinar de relevanta pentru ca ne ajuta sa intelegem cum comunicam, de ce facem ceea si de ce avem anumite comportamente.

Ca sa rezolvam problema de mai sus este important sa inteleg ca pot sa fac un “ contract” cu o persoana cu care sunt interesat sa comunic bine. Poate fi din familie, dintre prieteni, din cadrul business-ului sau de la job. Important sa inteleg ca am nevoie sa comunic eficient si sa fiu inteles de celalalt  daca vreau sa obtin rezultatele dorite in cadrul activitatii profesionale sau acasa.

Un “contract” presupune ca ii spun celuilalt si ii cer sa imi spuna care este cel mai bun limbaj pe care sa il folosesc astfel incat sa nu mai apara conflicte si sa obtinem amandoi ceea ce ne dorim.

Daca am relua dialogul de mai sus ar fi cam asa:

Prima persoana:

  • Poti sa inchizi geamul?

A doua persoana mirata de ce a auzit:

  • De ce, pentru ca mie imi este bine.

Prima persoana deja deranjata de raspuns:

  • Dar, mie imi este frig.

A doua persoana care pare ca a inteles:

  • Acum am inteles: ti-e frig si vrei sa inchid geamul. Zi de prima data ca sa inteleg.

Prima persoana spune clar:

  • Te rog inchide geamul, pentru ca imi este frig.

Studiul jocurilor psihologice si cum sa “ contractam” unii cu ceilalti conform Analizei Tranzactionale duc la eficientizarea lucrului in echipa, la intelegerea celor ce apartin unui grup, la intelegerea din familie, la relatii armonioase atat profesionale cat si personale.

Te invit ca atunci cand cineva spune” inchide geamul” sa il intrebi clar “ ce anume vrei sa imi spui?” ca sa eviti conflictele, sa eviti sa intri intr-un joc psihologic si sa ai energie si liniste ca sa iti indeplineste dorintele.

Iar daca vrei sa te antrenezi si sa identifici comportamentele da click  aici  unde afli detalii cum poti sa te antrenezi pentru un dialog eficient cu cei din jurul tau.

Daca te-ai hotarat sa scoti conflictele din viata ta da  click aici si vino sa te intalnesti cu grupul care te va sustine in antrenamentul tau.

 

Spor si incredere ca vei reusi,

 

Gabriela

 

Add a Comment

Your email address will not be published.