Ce sunt jocurile psihologice si cum le jucam!

 

 

 

Cand am inceput activitatea de coaching in 2010 am facut cunostinta cu Analiza Tranzactionala si cu multe informatii despre jocurile psihologice am ramas placut surprinsa sa constat ca este instrument cu care se poate lucr si integra in toate ariile vietii, atat profesionale, cat si personale.

(” In fapt, demersul principal al analizei tranzactionale consta in analizarea comportamentelor noastre, atitudinilor noastre, cuvintelor si reactiilor noastre psihice si emotionale prin zeci de grile analitice diferite ( de exmplu: starea eului, pozitiile de viata, jocuri, simbioze etc.)” Analiza Tranzactionala – Alain Cardon, Vincent Lenhardt, Pierre Nicolas)

Sa revenim la jocurile psihologice. Am constat ca toata lumea practica jocurile psihologice constient sau inconstient. Sa ne imaginam urmatorul scenariu: 3 persoane , mama, tata, fiu.

Mama ii spune fiului: – Nu mai pierde timpul pe calculator, treci sa iti faci lectiile.

Fiul: Nu vreau acum.

Tata: Lasa-l draga sa se relaxeze. Nu vezi ce obosit este!

Mama: Ti-am spus sa iti faci lectiile.

Tata: Nu te mai lua de el si vezi mai bine de ale tale.

Si uite asa dialogul nostru ar putea continua la nesfarsit. Banuiesc ca cel putin o data ai facut parte dintr-un scenariu asemanator sau ai asistat la unul.

Ideea e ca ce ai vazut mai sus este un triunghi dramatic al lui Karpman, un joc psihologic pe care fiecare dintre noi il jucam de mai multe ori. In cazul acesta pe parcursul discutiei mama joaca rolul de agresor, fiul de victima, iar tatal s-a transformat intr-un salvator. Ce se intampla daca jucam permanent un rol: este ca ne consumam energia, devenim furiosi si de unde toate lucrurile erau simple deodata devin complicate si duc la rupturi si escaladeaza in conflicte.

Probabil te intrebi cum iesim de acolo? Simplu : ne mutam intr-un triunghi de aur unde cel care era salvator devine sponsor si fiecare din cele 3 roluri se modifica.

Sunt multe situatii in care jucam jocuri psihologice.De fapt jucam permanent si tot timpul ne aflam intr-un alt rol.

Daca vrei sa afli cum poti sa eviti sau sa iesi din astfel de situatii ai ocazia sa afli la ws : Puterea Creatoare a Relatiilor.

Detalii pe : https://www.gabrielachiriac.ro/events/puterea-creatoare-a-relatiilor/

Inscrieri pe : https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdU3a_bcYl0icfPoKwQGUPyyeA4_7N9cqiFvlJKToLXLOrJ4Q/viewform?vc=0&c=0&w=1

 

Sa iti fie de folos,

 

Gabriela

Add a Comment

Your email address will not be published.