Starile eului!

Sotia:

  • Nu simt ca esti alaturi de mine!

Sotul :

  • Ce ai vrea sa fac?

Sotia:

  • Nu stiu, dar nu simt ca esti alaturi de mine?

Este o conversatie standard pe care am intalnit-o si trait-o de multe ori. Nu putem spune ca cei doi au o relatie.

De fapt nu este nimic complicat, doar ca sotia in acest caz, se intampla si invers, s-a pozitionat intr-o stare de copil neajutorat care solicita ajutor, mai exact atentie, dar care nu a spus clar ce vrea. Sotul nu a inteles si nici nu va intelege ce are de facut pentru ca el s-a pozitionat in starea de adult si asteapta informatii clare. Intre cei doi lipseste relatia bazata pe „contract” asa cum este numit in Analiza Tranzactionala ( Alain Cardon, Vincent Lenhardt, Pierre Nicolas), lipsesc informatii si cereri clare.

Sunt situatii obisnuite cand fiecare dintre noi se pozitioneaza in starile diferite ale eu-ului, care sunt adult, parinte, copil si fiecare comunica, dar nu comunica pe directia celuilalt.

Aceste situatii sunt frecvente atat acasa, cat si la serviciu, si in tranzactiile de business. Daca am identifica in care stare a eu-lui se afla celalalt si am fi constienti in ce stare suntem noi am avea sanse mult mai mari de reusita si nu am mai fi frustrati, nervosi, am evita conflictele cu ceilalti si conflictele interioare si am crea realatii armonioase. Tranzactiile se fac din starea adult-adult, dar de cele mai multe ori nu este asa. Pot fi situatii cand sunt adult-copil, adult-parinte. Tragic este cand ambii sunt in starea de copil-copil. Acestea sunt tranzactii care nu au conditii clar definite. Starile se schimba functie de context.

Analiza Tranzactionala isi propune o analiza completa a personalitatii, prin instrumente si tehnici diverse de observare a „persoanei in mediul inconjurator”.

” Ea ( analiza tranzactionala) nu interpreteaza comportamentul unui individ ci ii lasa in grija sa, sa o fac el insusi. Mai ales, nu judeca. Forta analizei tranzactionale vine deci din faptul ca ea trimite responsabilitatea analizei si solutionarii problemelor celor carora le apartine in primul rand.” Este un instrument de evolutie pentru organizatii.

Pentru ca a stii sa ne analizam comportamentul propriu si al celor din jur este un plus in existenta fiecaruia dintre noi, care ne ajuta sa ne implicam in schimbarile la nivel individual, cat si organizational, am creat workshop-ul „Puterea Relatiei!”, unde te invit sa facem analiza comportamentului fiecaruia dintre noi si sa invatam sa evitam conflictele, sa devenim responsabili de actiunile noastre.

Daca crezi ca e momentul sa faci o schimbare in viata ta, te astept cu bucurie alaturi de ceilalti participanti sa experimentam impreuna tehnici si metode de analiza comportamentala.

Daca ai citit pana aici, iti multumesc pentru increderea pe care mi-ai acordat-o, iar pentru acest lucru iti fac cadou reducerea din formular.

Pentru inscrieri completeaza te rog formularul:https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfdRSPywT2lZ6eaX6pc6oz6SWim8_yJoOWzvlN_1EFRSKAAmQ/viewform?vc=0&c=0&w=1

 

Spor si incredere sa ai,

Gabriela

 

 

 

Add a Comment

Your email address will not be published.