Reconfigurare traseu! Episodul 2! Așteptările!

 

De câte ori plecăm la drum, ne fixăm ășteptări. Cum o să fie, ce o să facem, cum vom petrece, ce vom mânca, ce vom vizita, e.t.c. Asta durează până când intră în scenă zgomotul gps-ului și se aude: reconfigurare traseu.

Cel mai bine exemplific printr-o întâmplare ce sunt așteptările și cum suntem afectați.

Photo by Ethan Kent on Unsplash

Una din activitățile mele este organizarea și susținerea de cursuri. Ca orice activitate mai întâi creez produsul, respectiv cursul respectiv, încep discuțiile pentru organizarea lui, după care trec la procesul de vânzare și marketing. Pare simplu, dar este un proces care are aceeași pași ca orice altă activitate.

Este și o diferență importantă între activitatea de livrare de cursusi și să spunem o activitate de vânzare de produse fizice. Diferența este dată de așteptările pe care la ai și de rezultatul lor.

Dacă la o vânzare de produse fizice, procesul se încheie in momentul în care ai livrat produsul cel puțin teoretic, când livrezi un curs e o diferența între ce te-ai așteptat tu să se întâmple și ce se întâmplă efectiv.

Pentru că produsul este un serviciu făra de care teoretic se poate trăi, practic s-ar putea să coste mai mult lipsa de informație, persoana care a achiziționat un curs s-ar putea să se răzgândească și să nu mai vină la curs. De cele mai multe ori a promis, iar eu mă aștept să vină. Dar, ce să vezi lucrurile nu ies așa cum m-am așteptat.

Dacă cei ce promit și s-au înscris vin, atunci așteptările mele au fost conform cu realitatea.

Dacă cei înscriși nu vin atunci așteptările mele au fost înșelate și eu încep să mă frustrez, să fiu nemulțumită și toată starea mea să se strice.

De ce? Pentru că am avut niște așteptări.

Mulți ani am trăit asemenea frustrări în diferite situații. Chiar mă enervam ca lucrurile nu se derulau cum voiam eu.

Bănuiesc că ți s-a întâmplat și ție.

Ce am constat este că nu ma ajuta și nu mă ajută la nimic să fiu frustrată pentru că am avut așteptări și că evenimentele s-au derulat altfel decât m-am așteptat eu. Pierd chiar oportunitatea de a mă bucura de momentul respectiv.

Dar la un moment dat am făcut o reconfigurare traseu. Discutând cu câțiva prieteni care aveau mai multă experiență decât mine în domeniul cursurilor am învățat de la ei,  să nu mă aștept la nimic, dar să fiu pregătită pentru orice.

Ce fac acum: fac toată munca necesară pentru derularea în bune condiții a unui trainig, inclusiv vânzarea și marketing-ul și nu mă aștept la nimic special, dar sunt pregătită pentru orice.

Am convingerea clară că la curs vor fi exact participanții care au nevoie. Așteptarea fiind de fapt o convingere.

Mă pregătesc și mă aștept să se întâmple exact ce trebuie să se întâmple.  Pot spune ca a dispărut sentimentul de frustrare și acum îmi fac treaba zâmbind, pentru că știu ca nimic nu este  intâmplător.

Chiar au fost situații când am vorbit cu un sfert de oră înainte de a începe cursul cu persoane care s-au hotărât atunci să vină.

Totul este posibil atât timp cât nu ne limităm la niște așteptări ce ne pot duce la frustrări. Mai bine: să fim pregătiți pentru orice și să nu ne așteptăm la nimic altceva decăt ce trebuie să se întâmple.

Doamne, ce bun este principiul acesta pentru antreprenoriat și pentru negocierile din business.

Ar dispărea stările de stres, frustrările, discuțiile în contradictoriu și toate presiunile pe care ni le punem acasă și la business.

Ai aici  o poveste despre asteptări din concediu și cum ne-a afectat pe mine și soțul meu acest lucru.

Acum când cineva este supărat că nu s-au întâmplat lucrurile conform așteptărilor sale, zâmbesc și îi spun cum fac eu: mă pregătesc și nu am așteptări.

Nu mă aștept să comentezi si nici nu mă aștept să distribui articolul, dar îți mulțumesc că ai citit până aici.

Spor si încredere să ai,

Gabriela

Coach-ul tău

 

Add a Comment

Your email address will not be published.