Eroii nu se uita niciodata!

 

Things to do in Romania

 

Azi este 1 decembrie ziua Marii Uniri a Romaniei.
Sunt 100 de ani de la Marea Unire a Romaniei.
S-au intamplat multe de atunci. Dar asta m-a dus cu gandul la eroii acestui popor.
Nu o sa incep sa ii enumar aici. Sunt foarte multi si vor fi si mai multi. Cu un simplu search pe google o sa ii gasesti. Gandul m-a dus la oamenii simpli care nu mai sunt si care s-au luptat ca noi azi sa fim liberi ( asta daca vrem sa ne simtim liberi) si sa traim asa cum traim azi de parca totul a fost mereu asa si ni se cuvine.
Primul la care m-am gandit a fost bunicul din partea mamei, care a luptat in al doilea razboi mondial si pe frontul de est si pe frontul de vest. Bunicul pe care il chema Stancu, a strabatut Europa pe jos, ani de zile. L-am cunoscut, de fapt l-am vazut , dar nu pot spune ca stiu prea multe despre el. Ce stiu este ca era un om simplu, care si-a facut datoria, care nu s-a plans niciodata si care manca o o singura portie de ciorba pe zi. Era calm, linistit, nu te contrazicea si nici nu simteai ca este in zona. Acum cand ma gandesc la el imi dau seama ca avea o anumita tristete si ca niciodata nu ne-a povestit nimic, parca vroia sa ne protejeze. Nu mai spun ca noi nepotii preocupati cu cele ale copilariei, apoi ale adolescentei nici nu am intrebat ceva vreodata.
Un alt om este bunicul sotului meu din partea tatalui care si el a luptat in razboi si care si-a parasit familia, satul ca sa apere Romania.
Pe linia Marasesti –Adjud au fost lupte grele si oamenii nu au fost in siguranta. Copiii, tinerele femei s-au ascuns in paduri si au supravietuit cu radacini, ierburi si daca au avut zile de la Dumnezeu.

Sunt oameni pe care nu ii gasim cand ii cautam pe google, dar acestia sunt marea masa de oameni care si-au dat si viata ca noi astazi sa traim liberi pe teritoriul Romaniei, sa circulam fara probleme intre localitati, sa mancam cand vrem, ce vrem, sa facem mofturi cand ceva nu ne convine, sa putem sa citim, sa putem merge la un spectacol, sa ne jucam pe telefoanele mobile. Etc. Ce mai incoace si incolo sa traim o viata cum ei nu au avut-o, dar si-au dorit –o pentru ai lor. Sa consideram ca totul ni se cuvine fara ca noi sa facem ceva.
Tot gandidu-ma la toti acesti oameni, bunici, strabunici, stramosi, m-am intrebat ce inseamna Romania pentru mine.

Am incercat sa raspund si am creat un acronim: R.O.M.A.N.I.A

R- respect

Respectarea valorilor noastre nationale, respectarea eroilor nostri, respectarea celui de langa noi, respectarea parintilor, a stramosilor, respectarea mediului in care traim , respectarea curateniei, respectarea naturii, respectarea tinerilor. Pe scurt respect pentru tot si toate si sa avem un comportament care sa fie de bun simt.

O- omenie

Sa ne purtam cu drag de oameni, pentru ca suntem oameni, nu suntem roboti ( inca). Sa fim intelegatori, rabdatori, iubitori, sa ne apreciem si sustine reciproc. Sa promovam exemple pozitive si sa nu mai scoatem in evidenta exemplele negative. Doar ca informatie, probabil ca stii, dar si alte popoare au exemple negatve, doar ca nu le fac atat de multa publicitate. Sa fim oameni.

M-munca

Nimic nu se poate face fara munca. Nimic din ceea ce au construit stramosii, din ceea ce se construieste si se va construi nu s-a facut fara munca. Nu putem astepta sa obtinem ce vrem fara sa muncim. “Munca unui om se poate plati, caracterul, cultura lui, nici gand. Mihai Eminescu”

A-atitudine

Atitudinea face totul. Sa avem o atitudine de invingatori, nu sa ne vaitam toata ziua, ca nu avem ca nu se face, etc. Ghici ce: nimeni si nimic nu se intampla fara ca noi romanii sa avem o atitudine de invingatori. Schimba atitudinea, care vine din credinta ca totul este posibil.

N-natiune

In dictionarul explicativ al limbii romane, natiune inseamna-Comunitate umană caracterizată prin unitatea de teritoriu, conștiința identității istorice și culturale și, în general, prin unitate de limbă și religie.
Sa fim o comunitate, sa ne sustinem reciproc, sa scoatem in evidenta exemplele bune, sa ne bucuram pentru romanii nostrii atunci cand obtin ceea ce si-au propus. Sa fim obsedati de rezultatele bune ale romanilor, sa fim o natiune puternica, sa fim uniti.

I-iubire

Un cuvant atat de rar folosit, dar atat de util. Toate lucrurile mari au fost realizate din sentimentul de iubire pentru tara, pentru popor, pentru Romania. Iubirea nu da voie fricilor, nemultumirilor sa creasca. Sa iubim aceasta tara si acest popor pentru ca a fost binecuvantat cu bogatii nemaintalnite in alta parte.

N- nemarginire

“Nemărginirile ceriului și a mării între care mă găsesc dau aripi închipuirii mele. Hogas”
Sa ne dam voie sa gandim nemarginit, infinit, fara granite. Pentru ca ceea ce mintea isi inchipuie, se poate realiza.

A-acceptare

Sa acceptam ca avem un ritm al nostru, ca pe parcursul evolutiei acestei tari au fost multe blocaje, piedici, oprelisti, circumstante, exact ca in viata unui om. Dar un om se opreste daca are un blocaj? Nu. Il depaseste, accepta ca nu i-a iesit ce si-a propus, rescrie scenariul si merge mai departe. Asa si noi ca si popor sa acceptam ca sunt intamplari cae nu au tinut de noi, dar putem sa mergem mai departe.

Asta inseamna pentru mine ROMANIA:

RespectOmenieMuncaAtitudineNatiuneIubireAcceptare

Sa nu ne uitam eroii!

Eu sunt mandra ca sunt romanca!

Tu esti mandru ca esti roman?

Pentru tine ce inseamna ROMANIA?

Multumesc ca ai citit articolul.

Spor si incredere sa ai,

Gabriela

Add a Comment

Your email address will not be published.