TARGET, OBIECTIV, TEL
La inceput de an auzim peste tot despre cum sa ne fixam target-uri, obiective sau teluri.
Eu in schimb as vrea sa-ti spun de ce sa iti stabilesti obiective intr-un an si cum sa faci sa ramai concentrat pe ele.
Mai intai ce sunt obiectivele, target-urile, telurile?
Vise pe care le transformi in realitate, cu data in timp stabilita. Obiectivele fiecaruia dintre noi au legatura cu ceea ce vrem sa fim, sa facem si sa avem.
Hai sa vedem mai intai de ce sa iti stabilesti obiective, tinte pentru acest an?
Daca nu iti stabilesti obiective pentru tine pe plan personal si profesional, atunci o sa te ocupi de obiectivele altuia si vei desfasura activitati la intamplare.
Imagineaza-ti ca ai un vaporas de hartie pe care-l asezi pe o apa sa pluteasca. Acesta va pluti in bataia vantului si a valurilor, fara nici un control din partea ta. La un moment dat se va rasturna si se va scufunda.
Asa se va intampla si cu tine. Daca nu iti vei stabili target-uri, obiective, teluri sau cum vrei sa le numesti, vei pluti in bataia vantului sub controlul celor din jurul tau.
Zig Ziglar, vestitul autor de dezvoltare personala spunea: Un barbat sau o femeie fara un tel este asemenea unei corabii fara carma. Fiecare dintre ei va pluti, dar nu va naviga. Fiecare va naufragia pe malurile disperarii, infrangerii si deznadejdii.
Asa ca daca nu vrei sa te trezesti intr-o stare de deznadejde este mai bine sa iti oferi timp pentru a-ti scrie obiectivele.
Pentru echilibru, sugestia ar fi sa iti scrii obiective, teluri pentru toate domeniile tale: personal, profesional si in toate ariile.
Poti sa iti stabilesti obiective pentru:
- Dezvoltarea personala
- Calatorii
- Finante
- Sanatate
- Sport
- Relatii
- Comunitate
- Educatie
- Dezvoltare spirituala
- Cariera
si orice alta arie care prezinta interes pentru tine.
O data ce ai stabilit obiectivele impreuna cu termenul pana cand le vei indeplini este mare nevoie sa ramai concentrat pe ce ti-ai propus.
Cum faci lucrul acesta?
Presupunem ca atunci cand ti-ai scris telurile, obiectivele le-ai scris la modul afirmativ, sunt realizabile si esti foarte entuziasmat de ceea ce vei obtine.
Excelent.
Cred ca ai sesizat ce ai de facut:
- SCRII OBIECTIVELE
- SA FIE AFIRMATIVE
- SA FIE REALIZABILE
- SA TE ENTUZIASMEZE.
Ce ai de facut in continuare este sa iti faci un plan cum le vei realiza pe fiecare in parte.
Planul va include termene, resurse ( oameni, finante) de care ai nevoie, ce abilitati ai nevoie sa mai inveti, termene intermediare, relatii umane si nu in ultimul rand cu ce te autorecompensezi pe parcursul fiecarei etape de realizare .
Este motivant sa stii ca la finalul fiecarei etape realizate iti oferi o recompensa. Atunci cand nu reusesti sa realizezi ce ti-ai propus, inseamna obiectivele sunt prea mari pentru perioada de timp aleasa, ori nu sunt motivante pentru tine sau poate chiar nu sunt ale tale.
Totul este un proces pe parcursul caruia merita sa te bucuri de tot ce este in jurul tau.
In concluzie, treci la treaba si nu mai pierde vremea:
– Scrie obiectivele
– Afiseaza-le
– Fa-ti un plan
– Treci la indeplinirea lui
Spor si incredere
Gabriela Chiriac
Westlife – I Have a Dream
httpv://www.youtube.com/watch?v=_HkL8GuU9_0