Înapoi la baze!
Înapoi la baze este tema pe care vreau sa o abordez azi!
Mi-am reamintit câteva lucruri pe care vreau să le împărtășesc. Sunt ideile si părerile mele.
De la revoluția industrială din anii 1950, viața omului s-a schimbat puternic. Fiind din ce în ce mai ocupați și cu mai puțin timp pentru nevoile de bază, omul a devenit dependent de societatea care îi oferea ce avea nevoie.
La baza piramidei nevoilor lui Maslow (psiholog umanist 1908 –1970) sunt trecute primele nevoi ale omului care sunt sunt cele de hrană și adăpost. Dacă în anii anteriori oamenii își întâlneau familia, găteau acasá, petreceau timp împreună, petreceau mai mult timp cu cei dragi, în era tehnologiei acest lucru s-a schimbat dramatic. Oamenii nu mai ajung prea devreme acasă, așa că mănâncă în oraș, se întalnesc în oraș cu prietenii sau rudele, mănăncă mâncare gata făcută pe care o iau acasa. Totul este livrat de altcineva în scopul de a economisi timp, pentru că de economie de bani nu poate fi vorba. Ce s-a întamplat de fapt: am început să uităm o mulțime de abilități care aveau legătură cu baza nevoilor umane, cu nevoile de hrană și adăpost. O sa enumăr câteva abilități pierdute și la care avem ocazia să ne gândim cum să le recăpătăm:
- Planificarea aprovizionării pentru sezonul care urmează (de obicei pentru sezonul rece)
În perioada copilăriei și a adolescenței mele, perioade în care nu se găsea tot timpul de mâncare, anii Ꜥ80-90, nu exista vară și toamnă în care să nu pregătim alimente pentru iarnă și alimente care ne ajungeau și primăvara.
Era una din activități care nu îmi făcea plăcere să o fac: să aleg fasolea de gunoaiele de la cules și să o pun curată într-un borcan, gata pregatită de a fi pusă la fiert. Era o activitate tare meticuloasă dar care m-a învățat ce este răbdarea si cum să duc la bun sfârșit o activitate. Apropo de acest subiect:citeam în cartea lui Tim Ferriss, Instrumentele Titanilor, cum autorul întreaba un bucătar șef cum se gătește fasolea, iar acesta îi răspunde că este mult de explicat și că este un proces laborios. Hei, trezirea, noi știm cum să o gătim și nu avem nevoie de cărți ca să învățăm, ci avem nevoie să ne întoarcem la baze și să îi întrebăm pe cei mai în vârstă cum se gătește.
- Gătitul acasă
Tot în perioadele anterioare nu existau prea multe restaurante și nu era prea ieftin să mergi să mănânci în oraș. Se gătea permanent acasă. Da știu că o să spuneți: acum nu mai este ca acum mulți ani. S-ar putea să ai dreptate. Dar de ce sa nu știi ceva simplu: să gătești ca să poți trăii oricând așa cum vrei. Dacă ne uităm la filmele SF vom observa ca supraviețuiesc cei care știu bazele, iar să te hrănești este baza bazelor. Pe timpul burgheziei se gătea acasă. Erau bucătari angajați care mergeau in toate deplasările cu familia, căreia ii gătea și îi însoțea și pe perioada războiului.
- Pregatirea de conserve pentru o câteva luni sau cămara bunicii
Să ai în casă mâncare gătită de tine sau poate de mama ta sau altcineva este mai mult de cât sănătos. Este benefic, ieftin și cât se poate de natural, în condițile actuale. Tradiția noastră arată că noi pregăteam conserve în casă din carne de porc, de pește, din legume, dulcețuri, vin, țuică, făceam pâine în casă, murături, etc. Cere-i unei rude ca să îti dea rețete sau caută pe Google că de asta îl avem, doar că îl folosim pentru altceva mai puțin pentru a învăța. Mă uitam într-o zi la televizor la un concurs de făcut grătare în SUA și aveau un ingredient, slănina pe care trebuiau să-l folosească. Unul din cei din juriu a comentat că este unul dintre cele mai rare delicatesuri din lume, pe care noi îl avem și care se pare conform studiilor că este și sănătos. Din nou hai să ne întoarcem la baze.
- Organizarea de mese periodice în familie
Din lipsa de timp și pentru că nu gătim acasă ne întălnim de obicei la restaurant. E bine, chiar este recomandat să ieși în oraș, dar poți face o tradiție din a te întălni în anumite ocazii cu familia acasă. E mai plăcut, mai ieftin și sigur mai sănătos.În plus creezi o tradiție și va fi un model pentru copii.
- Gestionare de resurse alimentare pentru perioade lungi
Am învățat de-a lungul timpului de la părinți și bunici să nu consum tot odată. Se spune că ar trebui să mâncăm mâncarea care intră în căușul celor 2 palme unite. Noi mâncăm mult mai mult. Îmi aduc aminte că în copilărie mâcam carne doar duminica și dacă mai rămânea ceva mâncam și lunea. Era o adevarată sărbătoare. îmi dau seama acum ca era mult mai sănătos.
- Gestionarea veniturilor pentru perioade îndelungate
Asta a fost și este pentru toata lumea o provocare, inclusiv pentru mine. Să îți gestionezi veniturile, să îți limitezi cheltuielile, să vezi ce este cu adevărat o prioritate poate ridica multe provocări. Toate acestea la un loc ar ajuta să ne concentrăm în viațaa pe ce este cu adevărat important pentru noi.
- Învățarea copiilor să ajute în gospodărie
Ma refer aici să știi să faci ceva în casa în care trăiești. Să știi să strângi un șurub, să bați un cui, să știi de copil să tai pâine, să speli vase, rufe, să calci rufe, să coși, să stii să tranșezi un pui, să știi să lucrezi în diferite colțuri ale casei. Ai mei ne-au dat de lucru mie și fraților mei de la vârste mici. Mereu am spus că parcă au fost la Montessori. Când am pus prima dată mâna pe un pește să-l curaț, acesta se misca.
I-am spus tatalui meu: mișcă, iar tata mi-a răspuns ca e normal pentru că e viu. La care eu i-am spus că nu pot să îl curăț pentru că imi este milă. Mi-a raspuns simplu:dacă nu îl cureți nu mănânci. Așa înveți de toate. Nu faci nu vei putea mânca.
- Repararea hainelor si refolosirea sau reutilizarea în alte scopuri
Tot din lipsa de timp și datorită confortului, luam de multe ori haine aproape noi, cărora le-a cazut poate doar un nasture și le aruncam. De fapt aruncăm timpul nostru în care am muncit și banii pe care i-am câstigat muncind.
Unul dintre lucrurile care îmi plăcea să le fac era să îmi vopsesc hainele. Acum nu prea mai am cu ce pentru că nu stiu de unde sa iau vopsea. Cu toate acestea mereu găsesc o noua întrebuințare hainelor sau le donez.
- Diferența dintre nevoie si plăcere
Pentru că societatea noastră a suferit de lipsuri, după anii1990 am trecut în extrema cealaltă a
consumului oricât făcut de plăcere. Impactul a fost foarte puternic și s-a văzut în creșterea
numărului de ore de lucru, creșterea timpului petrecut la servici, consum mare de bani.
Avem nevoie să facem cumpărături de plăcere, dar să fie maxim 10 % ( dacă restul bugetului asigură
cheltuielile casei) din total consumului care în rest ar fi bine să fie de nevoie.
- Să citim și să fim curioși
Una dintre calitățile omului este curiozitatea de a afla cât mai multe. Am uitat să fim curioși, să aflăm cum a fost, să învățăm din istorie, să învățam din experiențele altora, să facem scenarii despre viitor. Hai să ne intoarcem la baze și sa învățăm de la copii curiozitatea.
Am vrut doar să reamintesc căteva povești și să îmi spun punctul meu de vedere. Cu siguranță putem trăi intr-o eră tehnologică având grijă să ne întoarcem la baze.
Tu ce povești ai despre întoarcerea la baze?
Spor și încredere,
Gabriela