Focus pe rezultat sau pe proces?!
Răspunsul corect ar fi: ambele.
Ca să știi pe ce să te concentrezi este nevoie să știi ce vrei pe termen lung sau scurt.
Dacă vrei un rezultat rapid este clar că trebuie să te concentrezi pe rezultat. Respectiv să faci vânzări de o anumită cifră sau să livrezi o anumită cantitate de produse.
Dar, dacă vrei rezultate pe termen lung este nevoie să te concentrezi pe cum faci lucrurile și să te concentrezi pe proces.
De fapt focusul pe rezultatul imediat sau pe proces sță la baza motivației oamenilor de a continua munca, afacerea sau nu.
M-am întâlnit personal cu această dilemă. Am întâlnit-o si o întâlnesc destul de des la clienții mei care vin la sesiunile de coaching. Tema este: cum să îmi mențin motivația în activitatea mea.
Acum mulți, mulți ani chiar mă întrebam cum poti să îți menții motivația. La un moment dat analizând activitatea mea trecută din domeniul construcțiilor, mi-am dat seama că am rămas motivată atât timp cât mi-a plăcut procesul, activitatea în sine.
Când a dispărut plâcerea de a face afaceri în construcții, mi-a dispărut și motivația, care adus la plecarea mea dintr-un business care se îndrepta spre 20 de ani de existență.
O altă poveste este cea a unui client de-al meu, care își propusese să ajungă să alerge 10 km. Si-a atins obiectivul și după aceea spunea că nu mai este motivat să alerge și nu înțelegea de ce. A fost simplu să identifice prin întrebări de coaching că a avut focus pe un rezultat imediat, nu pe proces.
In cartea „ Drive” – Daniel Pink, abordează tema: ce anume ne motivează cu adevărat. Cartea are o mulțime de studii și dezbate tema motivației interioare versus motivația exterioară. Autorul scrie, citez:
„ Când recompensa este activitatea însăși – aprofundarea învățării, satisfacerea clienților, obtinerea celor mai bune rezultate – nu există scurtături.” Autorul recomandă „ Fiți precauți atunci când utilizați obiectivele în organizația dumneavoastră.”
Focusul pe rezultate pe termen scurt sau pe proces nu se exclud, dar este important cum le abordăm dacă ne dorim să rămânem motivați sau oamenii cu care lucrăm să rămână motivați.
Un exemplu foarte bun este sportivul român, David Popovici, medaliat cu aur la înot la Olimpiada de la Paris 2024, care în interviuri a spus că s-a concentrat să fie foarte bun, că a avut acest vis de copil, dar că nu l-au interesat așteptările celor din jur. Dovada că a abordat o gândire bună este rezultatul. Este clar că s-a pregătit ani de zile, că s-a antrenat cu un antrenor atât fizic, mental și emoțional. Toată stima echipei sportivului pentru că au înțeles că este nevoie de pregătire pe plan fizic, mental, emoțional si spiritual. De fapt, totul stă în pregătire. Chiar, David Popovici declară că a fost o călătorie grea. Te invit să reții cuvăntul călătorie care se referă la procesul de pregătire. Medaliile și motivația vin prin focus pe proces având rezultatul în minte.
Dacă te concentrezi doar pe rezultat și nu îl obții devii nemulțumit, frustrat, te autojudeci si nu vei mai fi motivat să continui. Pe când, dacă te concentrezi pe proces și să fii cât mai bun în momentul respectiv, indiferent de rezultat, tu vei fi bine și vei motivat în continuare să muncești ca să ajungi la rezultat.
Motivația interioară crește creativitatea, pe când cea exterioară poate scădea creativitatea.
Este o linie fină între cele două, dar împreună pot da rezultate excelente atât în viața personală, în viața profesională și în business.
In continuare tu alegi ce vei face ca să rămâi motivat.
Te invit să la o sesiune de discuție ca să identifici ce este cel mai bine de făcut și o să îti recomand ce este cel mai bine pentru tine. Nu te costă nimic să stăm de vorbă.
Spor și încredere îți doresc,
Gabriela,
Antrenorul tău pentru claritate